Vandaag geopend van 09:30 t/m 17:00

Ode aan de Monstera Deliciosa

Monstera Deliciosa online kopen | Tuincentrum KolbachDe Monstera Deliciosa is niet alleen sinds het Instagram tijdperk ontzettend populair; dat is de gatenplant eigenlijk al sinds de jaren '70. Dat is ook niet zo heel gek, want deze eyecatcher verovert met zijn grote bladeren een plek in het hart van iedereen die hem in huis haalt. Dat het een zeer makkelijke plant is, draagt daar ook zeker aan bij. Hij groeit daarnaast ontzettend snel én zuivert de lucht! Wil jij jouw interieur ook een tropisch tintje geven? Shop de Monstera bij tuincentrum Kolbach! Dan vertellen we je in dit blogartikel graag vast alle inns & outs over deze groene parel.

Kamerplanten webshop

 

Waar zet ik mijn Monstera?

De gatenplant komt oorspronkelijk uit de tropische regenwouden van Midden-Amerika. Nu lijkt die omgeving in de verste verte niet op jouw woonkamer en toch zal de Monstera daar absoluut stralen - zonder heimwee! Zolang je ‘m op een lichte plek met veel daglicht zet, is de plant gelukkig. Van direct zonlicht houdt dit groene monster echter niet. Niet gek, want in die regenwouden wordt de zon namelijk altijd tegengehouden door de grootste bomen. Hij kan rustig voor een raam dat uitkijkt op het Oosten of Noorden worden gezet,. Bij andere ramen schuif je hem het beste een stukje verder de kamer in.

Hoe verzorg ik de gatenplant?

Zoals je al kon lezen is de Monstera makkelijk in onderhoud. Toch zal je ‘m af en toe wat liefde en aandacht moeten geven om het beste uit de plant te halen. Houd je kamerplant in topconditie met onze tips!

Water geven aan je Monstera

Zonder water kunnen planten niet overleven. Toch geldt dat heel veel water geven, puur voor de zekerheid, ook geen goede oplossing is. Meestal is één keer per week water geven in warme maanden van het jaar meer dan voldoende. In het najaar, wanneer de plant in rust gaat en niet actief groeit, mag dit eens in de twee weken. Zorg ervoor dat het water weg kan lopen middels een gat in je bloempot, zodat de potgrond niet zompig raakt. Wel is het belangrijk de luchtvochtigheid op pijl te houden. Besproei de bladeren dus regelmatig met lauwwarm water om de luchtvochtigheid te verhogen. 

Verpotten van je Monstera

De gatenplant is een snelle groeier. Logischerwijs moet je 'm dus de ruimte geven. Verpotten doe je ongeveer elke 2 jaar, afhankelijk van hoe snel je Monstera groeit. Als je merkt dat de oude pot te klein wordt, kies je een nieuwe pot die zo’n 20% groter is. Verpotten doe je bij voorkeur tijdens de groeiperiode (lente en zomer). Gewone potgrond is prima hiervoor maar je kunt ook speciale potgrond voor tropische planten gebruiken.

Bloempot kopen

 

Monstera Deliciosa online kopen | Tuincentrum Kolbach

Bonustips voor het mooi houden van je Monstera

  1. Houd de bladeren van je gatenplant schoon door regelmatig stof en vuil weg te halen. Dat doe je met een zachte doek en lauw water.
  2. Geef in de lente en zomer elke 2 weken vloeibare biologische plantenvoeding. In de herfst hoeft dit echter niet.
  3. Je plant groeit altijd naar het licht toe. Door ‘m af en toe een klein beetje te draaien, zorg je voor een gelijkmatige groei.
  4. Zet je plant buiten bereik van huisdieren en kleine kinderen, want je Monstera is licht giftig.

Is mijn Monstera ziek?

Je hoopt natuurlijk dat je Monstera een lang en gelukkig leven gaat leiden. Toch kan het onverhoopt gebeuren dat je plant te grazen wordt genomen door ziektes of ongedierte. Zie je vlekken of verkleurde bladeren? Dan is je Monstera misschien niet happy! Er zijn een aantal zaken die mis kunnen zijn en we geven je graag een idee van het eventuele probleem:

  • Bladeren met bleke en geschroeide vlekken - Teveel direct licht. Zet je plant uit de directe zon.

  • Bladeren zien bleek - Misschien te weinig voedingsstoffen. Geef tijdens het groeiseizoen 1 keer per week ecologische plantenvoeding.

  • Bladeren krijgen zwarte vlekken - Je Monstera staat op een te koude plek.

  • Onderste bladeren worden geel - Een teken van teveel water. Laat de grond goed drogen voor je opnieuw water geeft.

Mocht er iets anders mis zijn, dan helpen de medewerkers van tuincentrum Kolbach je graag verder. In het assortiment vind je allerlei soorten Monstera's in verschillende formaten. Kies de groene topper die het beste bij jouw woonwens past. Ook voor een bijpassende pot ben je bij ons uiteraard aan het juiste adres. Tot snel!

Contact & openingstijden

Tags: