Vandaag geopend van 09:30 t/m 17:00

Top 5 zomerbollen

Top 5 zomerbollen

Nu de IJsheiligen vertrokken zijn, is de grootste kans op nachtvorst verdwenen. Tijd om zomerbollen te planten of bloeiend en al in te slaan! Dan heb je deze zomer gegarandeerd prachtige bloemen in de tuin, op het terras en in de vaas. Want deze soorten bloembollen produceren mooie snijbloemen en bovendien bloeien ze eindeloos lang door als je telkens de uitgebloeide bloemen verwijdert.

Zomerbollen
 

Bollentoppers voor een bloemrijke zomer

1. Dahlia

De Dahlia een prachtige knol en is weer terug van weggeweest! Je vindt de Dahlia in velen soorten en maten met diverse fraaie blad- en bloemkleuren en ook meerkleurige bloemen. Een dahliabloem kan cactus-, anemoon- en pomponvormig zijn. Plant de bloembol oppervlakkig in de volle grond op een plekje waar de zon schijnt, maar waar ook beschutting te vinden is. Ook kun je de Dahlia in een bloempot zetten om later in het jaar kale plekken in de border mee op te vullen. Dan graaf je de vorstgevoelige zomerbloeier al dan niet met pot en al in.

dahlia kopen

2. Begonia

Waar de Begonia vroeger nog weleens het ''tuttige'' imago had, is dat nu allang niet meer. De Stippenbegonia is namelijk heel populair. De Begonia vind je in allerlei soorten: van tuinplant tot kamerplant. Je kunt ook creatief jouw hanging baskets vullen met prachtige hangbegonia's. Veel ervan hebben decoratieve bladvormen en -kleuren, naast enkele of dubbele bloemen in allerlei mogelijke kleuren. De bloemen kunnen ook licht geuren. Of je er nu voor kiest om de Begonia buitenshuis of binnenshuis te plaatsen: zorg er altijd voor dat deze plant niet uitdroogt en plaats deze nooit in de volle zon. Plant een begoniaknol vrij oppervlakkig in de volle grond of in pot.

begonia

3. Lelie

Als je opzoek bent naar een winterharde bloembol, dan is de Lelie precies wat je zoekt. Je kunt deze bloembol al vroeg in het jaar poten: doe dit minstens 10 centimeter diep. Uiteraard kun je in ons tuincentrum ook de bloeiende varianten van Lelies al kant-en-klaar kopen: ook weer in alle mogelijke kleuren, vormen en maten. Een Lelie is tevreden zowel in de volle grond als in een decoratieve pot. Plaats de Lelies op een zonnige plaats en op een plek waar niet teveel wind komt. 

Lelie kopen

4. Calla of Zantedeschia

Koop hem nu bloeiend en wel voor in de tuin of een pot in huis of op het terras of balkon. Het beste kun je de bloembol plaatsen in losse, goed gedraineerde grond en op een lichte standplaats. Net als de Flamingoplant (Anthurium), behoort de Calla tot de aronskelkachtigen. Het zijn eigenlijk de schutbladeren in plaats van de bloemen die zo mooi kleuren, van wit, roze, geel, oranje en rood tot zwartpaars. Is het blad oud en minder mooi? Dan kun je de plant het beste knippen: dan maakt hij gewoon weer nieuw blad aan!

Calla kopen

5. Gladiool

Naast de bekende grootbloemige gladiolen, ook wel zwaardlelies genoemd, zijn er kleinbloemige gladiolen en minigladiolen (Glamini’s). Ze zijn er in allerlei kleuren, effen of tweekleurig. Je kunt de bloemen verwerken in een boeket, of er gewoon lang van genieten in de tuin of moestuin of in een pot op het terras of balkon. De niet winterharde knol krijgt klokvormige, smalle of brede bloemen. Plant de knollen in mei zo'n 10 centimeter diep op een zonnige, beschutte plek in voedselrijke, kalkhoudende en goed doorlatende grond. Plant de knollen van de hogere soorten dieper zodat ze steviger staan en ondersteun deze ook. Zet je gladiolen in een vaas? Knijp dan de bovenste bloem uit de top voor een mooie, gelijkmatige bloei.p dan de bovenste bloem uit de top voor een mooie, gelijkmatige bloei.

Gladiool