Vandaag geopend van 09:00 t/m 18:00

Help! Mijn bladeren hebben bruine randjes

Help! Mijn bladeren hebben bruine randjes

Je wil natuurlijk dat jouw nieuwste kamerplant altijd op z’n allergroenst straalt. Soms ontdek je echter opeens een bruine rand aan één van zijn knappe blaadjes. Uh oh - paniek! Je trekt direct je hele verzorgingsmethode in twijfel en verandert als een malle de standplaats van je favoriete huisgenoot… No stress! Het is ten eerste belangrijk dat je weet wat die bruine bladrandjes je eigenlijk willen vertellen voordat je direct naar een oplossing zoekt. In dit blogartikel vertellen we je daarom alles wat je moet weten over bruine randen aan de bladeren van je geliefde kamerplant.

Kamerplanten in de webshopWat is de oorzaak van mijn overspannen plant?

Wanneer de bladeren van je groene vriend er droog uitzien en er bruine punten zichtbaar worden, is dit een waarschuwingssignaal: íets zit je kamerplant niet helemaal lekker. Het kan lastig zijn om erachter te komen wat er gaande is met de voorheen zo groene en stralende kamerplant. Kan de boosdoener een ziekte zijn, komt het door de temperatuur of is er een voedingsprobleem? Hoewel het bruin worden van de bladeren meerdere redenen kan hebben, zijn de meest waarschijnlijke oorzaken de manier waarop je water geeft en de luchtvochtigheid in huis. Tijd om je plant te ontstressen!

Bruine bladeren bij mijn kamerplant | Tuincentrum Kolbach

Consequent water geven

Bruine randen aan bladeren zeggen vaak iets over de hoeveelheid water die een plant krijgt, maar ook over het ‘ritme’ van je watergift. Wanneer een plant veel water krijgt, dan behoorlijk uitdroogt en vervolgens misschien maar een paar druppeltjes ontvangt, dat is een recept voor bruine bladeren. Met uitzondering van vetplanten geven de meeste kamerplanten de voorkeur aan een constante toevoer van water, op vaste momenten in de week. Natte voeten zijn echter niet gewenst. Dit kan leiden tot wortelrot. Veel planten houden van een constant licht vochtige potgrond en zullen dus niet blij worden van een overvloed aan water.

Gieters en spuiten

 

Verhoog de luchtvochtigheid

Ook kunnen de bruine puntjes een indicatie zijn van te weinig vocht in de lucht. Veel kamerplanten vinden hun oorsprong in een meer tropische omgeving. Niet gek dat ze een droge omgeving niet heel prettig vinden. Is de luchtvochtigheid bij jou wat aan de lage kant? Ga dan met grote regelmaat met de plantenspuit aan de slag. Een neveldouche vinden de bladeren heerlijk. Het groeperen van kamerplanten kan ook helpen om de luchtvochtigheid op peil te houden. Logischerwijs houd je de planten uit de buurt van de radiator. Die zorgt voor nóg meer droge lucht in huis.

Bruine bladeren bij mijn kamerplant | Tuincentrum Kolbach

Een gezonde kamerplant met hulp van tuincentrum Kolbach

Wanneer het kwaad helaas al is geschied, zit er maar één ding op: het bruine gedeelte van het blad afknippen. Gebruik hier een schone schaar voor. Knip echter niet in het groene gedeelte van het blad om infecties te voorkomen. Zorg dus dat je altijd nog een heel klein randje bruin blijft zien. Als het blad bijna één en al bruin is, kun je er ook voor kiezen om het gehele blad af te knippen. Knip de stengel enkele centimeters boven de stam af. Voor meer tips ben je uiteraard altijd welkom bij tuincentrum Kolbach. Onze groenexperts vertellen je graag alles over de do’s and don’t op het gebied van kamerplantenverzorging. Ook voor een nieuwe groene aanwinst ben je bij Kolbach in Rijswijk (N-br) van harte welkom.

Openingstijden & contact

Tags: