Vandaag geopend van 09:00 t/m 20:00

Extra liefde voor jouw kamerplant in de herfst

Extra liefde voor jouw kamerplant in de herfst

Ondanks een sporadische zonnestraal lijkt het nu echt gedaan met de zomer. Het is op en top herfst! Dit lijkt misschien slecht nieuws, maar dat is het absoluut niet. De herfst is meer dan kou en wind; het staat symbool voor heel veel gezelligheid binnenshuis. Ga dus lekker op de bank genieten van de warmte en aankleding van jouw woning, bijvoorbeeld van al die prachtige kamerplanten. Wat zeg je nou? Hebben je kamerplanten je zomervakantie niet overleefd? Dan is het zeker tijd om heel wat mooie groene parels in huis te halen, zodat je je herfst helemaal trendy, gezellig en gezond door kan brengen. Dan vertellen wij je graag hoe je je kamerplanten in de herfst moet verzorgen.

Kamerplanten webshop

 

Verzorging kamerplanten in het najaar

Waar we onze kamerplanten in de zomermaanden soms wel twee tot drie keer per week water gaven, schroeven we die watergifte in het najaar weer een beetje terug. Het aantal zonuren per dag neemt af en daarmee daalt de temperatuur ook. Kamerplanten hebben daardoor een stuk minder water nodig, wat jou weer een loopje richting de kraan scheelt. Kamerplanten gaan na de zomer in een soort winterslaapje. Die ruststand wil zeggen dat ze geen actieve groei meer hebben. De kamerplant verbruikt zo minder energie en dus hebben de wortels een stuk minder water nodig. In het najaar schijnt de zon minder fel waardoor de aarde ook minder snel uitdroogt. Eén keer per week watergeven is voldoende. Geef ook zeker niet teveel, want daarmee verhoog je de kans op wortelrot.

Tips voor een vrolijke kamerplant in de herfst

Zorg voor licht. In de herfst neemt het aantal uren daglicht af, waardoor jouw groene vriend het moeilijker heeft om voldoende zonlicht op te vangen. Waar jouw plant in de zomer iets van het raam af stond, mag je de plant in de herfst juist weer iets dichter bij het raam zetten.. Twijfel je over de exacte lichtbehoefte? Vraag onze medewerkers om advies. Omdat kamerplanten hun rustperiode ingaan, hebben ze tevens geen extra voeding nodig. Geef je toch plantenvoeding, dan beschadig je hiermee de plantenwortels.

Warm en vochtig

De meeste kamerplanten zijn van tropische afkomst en houden dan ook van een warme ruimte. Staan jouw kamerplanten in een kamer waar de kachel niet aangaat, verplaats hem dan naar een ruimte waar het iets warmer is. Tropische kamerplanten houden van een minimale temperatuur van 15 graden overdag tot 12 graden ‘s nachts. Zorg ooj voor een goede luchtvochtigheid. In de herfst gaan alle ramen gaan dicht en de kachel aan. Dit leidt tot een droog klimaat in huis. Vooral tropische kamerplanten houden van een hoge luchtvochtigheid. Dit bereik je door in de herfst de bladeren van kamerplanten veel te sproeien met de plantenspuit. 

Let op! Er zijn uitzonderingen, zoals cactussen, vetplanten en planten met behaarde bladeren.

Herfst in huis! Hoe verzorg je je kamerplanten? | Tuincentrum Kolbach

Niet verpotten

Kamerplanten hebben hun actieve groeiseizoen in het voorjaar. De lente is dan ook de uitgelezen kans om jouw kamerplant te verpotten. Stel het verpotten van jouw kamerplant in de herfst dus nog even uit. De plant houdt het heus nog wel even uit tijdens de koudere maanden. Trakteer hem in het voorjaar op een pot die 20% groter is dan de huidige pot. Uitzondering: is jouw plant in de zomer zo hard gegroeid dat de wortels boven de aarde uitkomen, dan is het wel verstandig om de plant te verpotten. Zeker aan het begin van de herfst heeft je plant nog voldoende energie om zijn grotere huisje eigen te maken. 

Verwijder lelijk blad

Het kan voorkomen dat jouw kamerplant wat gele, bruine of dode stengels en bladeren heeft. Deze knip je makkelijk weg met een keukenschaar of snoeischaar. Lelijke bladeren of bruine randen komen het hele jaar door voor. Deze kun je eigenlijk altijd wel wegknippen. Zo houd je je plant mooi en in shape.

Meer informatie over kamerplantenverzorging in de herfst?

Wil je meer weten over het verpotten van jouw kamerplant, de juiste plantenvoeding of ben je op zoek naar een leuke planten? Tuincentrum Kolbach is de plek voor kamerplanten en alle benodidgheden. Onze medewerkers hebben veel kennis van groen en helpen jou graag bij alle soorten vragen. Uiteraard kan je ook je gewenste kamerplant in de webshop bestellen. Bij elke plant vind je een korte beschrijving over zijn verzorging.

Contact & openingstijden

Tags: