Vandaag geopend van 09:00 t/m 18:00

15 tuintips voor oktober

15 tuintips voor oktober

Het tuinseizoen loopt op zijn einde, maar er is in de herfst nog genoeg te doen in de tuin. De grond is nog warm en vochtig genoeg om planten, struiken en bomen te planten en eventueel te verplanten en het is het moment om je met vooruitziende blik uit te leven met het planten van voorjaarsbollen. Ons tuincentrum in Rijswijk (N-br) geeft je graag leuke en praktische tuintips voor de maand oktober.

15 tuintips voor oktober

 • Plant voorjaarsbollen. Dat kan vanaf september tot eind november en overal: in het gazon, onder bladverliezende struiken en bomen, in de border en in potten. Sla nu je slag in ons tuincentrum in Rijswijk (N-br), want voordat je het weet zijn de voorjaarsbloeiers alweer uitverkocht.
 • Je kunt nu nog laatbloeiers die voor kleur in de herfst zorgen in de tuin planten. Denk aan hemelsleutel (Sedum), herfstasters, herfstcyclamen, Japanse herfstanemonen, monnikskap (Aconitum), zonnekruid (Helenium), zonnehoed (Rudbeckia) en rode zonnehoed (Echinacea purpurea). Ook siergrassen zorgen voor een mooi tuinbeeld in de herfst en winter, net zoals wintergroene struiken en planten.
 • Plant rozen met kale wortels, (bessen)struiken en struiken die in de winter of het vroege voorjaar bloeien, zoals de toverhazelaar en winterjasmijn. Wil je in het voorjaar kunnen genieten van bloesem? Plant dan een sierkers of sierappel. 
 • Maak een sfeervolle en fleurige tuintafel, met bakken en potten vol winterviolen, chrysanten, lampionplantjes (Physalis), zilverstruikje (Calocephalus), heideplantjes, Pernettya, Skimmia, kerstroos, bergthee (Gaultheria) en wintergroene klimop. Een leuk klusje om samen met de kinderen in de herfstvakantie te doen. Laat ze ook kastanjes en mooi verkleurd herfstblad verzamelen die ze los of op een mooie schaal op de tuin-, terras- of balkontafel kunnen leggen. Een paar sierkolen en (sier)pompoenen en -kalebassen maken het plaatje compleet.
 • Rooi uitgebloeide bol- en knolgewassen, zoals dahlia’s, knolbegonia’s en gladiolen na de eerste nachtvorst, als het blad zwart begint te worden. Verwijder voorzichtig zoveel mogelijk aarde van de bollen en knollen en hun wortels en bewaar de bollen en knollen op een koele, maar vorstvrije en droge plek.
 • Zaai zogeheten ‘koudekiemers’; deze ontkiemen na een koude winterperiode. Denk aan akelei, gentiaan, siererwt (Lathyrus) en wildemanskruid (Pulsatilla).
 • Je kunt nu nog een gazon aanleggen, door te zaaien of graszoden te leggen. 
 • In de moestuin, maar ook in potten en bakken, kun je nu knoflook en uien planten en rucola en mosterd zaaien.  
 • Verwijder afgevallen bladeren van het gras en gooi deze op de composthoop of gebruik ze als afdekmateriaal voor vorstgevoelige planten. Blijf deze maand nog maaien en strooi kalk.
 • Verwijder afgevallen blad uit de vijver en span een net over de vijver om het blad op te vangen.
 • Oogst zaden van je favoriete eenjarigen en berg ze droog, donker en koel op.
 • Vergeet niet in ons tuincentrum in &locations% iets leuks of lekkers voor je huisdier te kopen, want 4 oktober is het weer werelddierendag.
 • Doe mee aan ‘De Nacht van de Nacht’, op zaterdag 24 oktober in Nederland, en ‘De Nacht van de Duisternis’, op zaterdag 12 oktober in België. Overal worden interessante activiteiten georganiseerd om het belang van het complete donker voor allerlei dieren en insecten te benadrukken.
 • Hang vogelhuisjes op en kijk meteen naar de nieuwste voegelvoederschalen en -silo’s in ons tuincentrum in Rijswijk (N-br). Heb je al nestkastjes? Maak deze dan schoon met een borstel, groene zeep en warm water.
 • Maak de kas schoon en ruim de schuur, het tuinhuisje of de garage op. Het is immers bijna tijd de tuinmeubelen, vorstgevoelige ornamenten en waterschaaltjes onder potten en bakken weer op te bergen en om ruimte te maken voor de overwintering van vorstgevoelige kuipplanten. Controleer meteen ook of je tuingereedschap schoon en scherp is.