Vandaag geopend van 09:00 t/m 18:00

Tuin klaar? Vier het voorjaar!

De vogeltjes beginnen te fluiten en de dagen worden langer: HET IS LENTE! Het is het perfecte moment om de groene vingers weer uit de mouwen te steken en de tuin klaar te maken voor de warmste dagen van het jaar. Dat doe je natuurlijk op verschillende manieren:

  • Zomerbollen zijn een kleurrijke toevoeging aan je tuin en kun je nu planten.
  • Snoeien is een belangrijke klus die je in de lente kunt aanpakken. Ook vaste planten mogen nu de grond in. Ze zijn de ruggengraat van je tuin!
  • Het gazon heeft ook wat aandacht nodig in het voorjaar.
  • En vergeet ook je moestuin niet!

Dus, pak die tuinhandschoenen erbij en maak je klaar voor de lente! Tuincentrum Kolbach helpt je het beste uit jouw buitenplek te halen. Er is immers geen betere tijd om je tuin te laten stralen dan nu...

Openingstijden & contact

Zomerbollen koop je bij tuincentrum Kolbach!

De zomer in je bol!

Met het planten van zomerbollen voeg je in een handomdraai kleur en vitaliteit toe aan uw tuin! Zomerbollen zijn gemakkelijk te planten en bloeien van de late lente tot de vroege herfst. Of je nu op zoek bent naar een mix van levendige kleuren of subtiele pasteltinten, er is een zomerbol voor elke smaak. Heb je geen idee waar je moet beginnen? Wat dacht je bijvoorbeeld van bloembollen in een bepaalde kleurtint of juist een bonte mix? Verschillende hoogtes doen het ook altijd goed bij elkaar en planten in groepjes geeft een mooi effect! 

Tip! Zomerbollen hebben een zonnige plek nodig met goed doorlatende grond. Graaf een gat dat ongeveer drie keer zo diep is als de hoogte van de bol en plaats de bollen met de puntige kant omhoog.

Leuk voor jou, nóg leuker voor onze tuinvrienden

Plant ze in bloembedden, borders of bloempotten om jouw tuin een levendige uitstraling te geven. Bovendien zijn zomerbollen niet alleen mooi om naar te kijken, ze trekken ook vlinders, bijen en andere belangrijke bestuivers aan, wat bijdraagt aan een gezonde ecologische tuin. Met zomerbollen in de tuin ben je verzekerd van een prachtig schouwspel van kleur en leven gedurende de hele zomer!

Zomerbollen kopen

Een bollenplanter maakt het planten van je bloeiers nóg makkelijker!

Snoeien stap voor stap

De lente is een drukke periode in de tuin, want er moet veel gesnoeid worden om de planten voor te bereiden op de lente en zomer. Het snoeien van planten kan echter lastig zijn, vooral als je niet weet waar je moet beginnen. Daarom hebben we hier stap voor stap snoeitips voor je op een rijtje gezet.

Stap 1: Bekijk de plant

Voordat je begint met snoeien, is het belangrijk om de plant goed te bekijken. Kijk of er dode of beschadigde takken zijn die gesnoeid moeten worden. Let ook op of de plant te groot is geworden en of er takken zijn die in de weg zitten of elkaar kruisen.

Stap 2: Kies het juiste moment

Het is belangrijk om de plant op het juiste moment te snoeien. Sommige planten moeten bijvoorbeeld in het voorjaar worden gesnoeid, terwijl andere beter in de zomer of herfst kunnen worden gesnoeid.

Stap 3: Gebruik het juiste gereedschap

Om goed te kunnen snoeien, is het belangrijk om het juiste gereedschap te gebruiken. Gebruik bijvoorbeeld een scherpe snoeischaar, een takkenschaar of een snoeizaag, afhankelijk van de dikte van de takken.

Stap 4: Snoeien maar!

Nu kun je beginnen met snoeien. Begin met het verwijderen van dode of zieke takken. Knip deze takken zo dicht mogelijk bij de stam af. Vervolgens kun je takken verwijderen die in de weg zitten of elkaar kruisen. Snoei deze takken ook zo dicht mogelijk bij de stam af.

Stap 5: Let op de vorm van de plant

Bij het snoeien is het belangrijk om ook op de vorm van de plant te letten. Snoei bijvoorbeeld niet te veel van de bovenkant van de plant af, anders kan deze lelijk worden. Probeer de natuurlijke vorm van de plant te behouden.

Stap 6: Opruimen

Als je klaar bent met snoeien, is het belangrijk om de tuin op te ruimen. Verwijder alle takken en bladeren die op de grond liggen. Dit voorkomt dat er schimmels en bacteriën ontstaan - en het ziet er natuurlijk netter uit!

Snoeigereedschap

Snoeiharde snoeitips van tuincentrum Kolbach!

Moestuinieren brengt je dichter bij de natuur: top voor lichaam & geest!

De moestuin in het voorjaar

Het is lente en dat betekent dat alle zaden weer staan te trappelen omdat ze aan de bak mogen! Klaar om geplant en verzorgd te worden en uit te groeien tot heerlijke verse groenten, kruiden en fruit! Dit zijn dé moestuintips van tuincentrum Kolbach!

1. Moestuinplan

Het is verstandig om goed na te denken wat u naast elkaar plant. Sommige soorten gaan namelijk prima samen (denk aan tijm en rucola), maar andere soorten zijn niet van die beste vrienden (bijvoorbeeld bonen en venkel). Bij ons in het tuincentrum kunnen wij u hier alles over vertellen!

2. Planten

Wees niet te enthousiast met de zaadjes, want veel planten dicht op elkaar, groeien lastig uit tot grote en gezonde planten. Sommigen verdelen de zaadjes zelfs in twee rondes. Als tijdens de eerste zaai en groei ronde wat afvalt, dan is er nog een tweede poging met het restant van de zaden. Door wat extra hulp van een gespannen draad of stok op de aarde kunt u zaaien in mooie strakke lijnen.

3. Water

Zaadjes mogen meer water dan u misschien denkt. Die kracht kunnen ze goed gebruiken tijdens het kiemen en groeien, dus jonge plantjes mogen zeker drie eetlepels water per keer. Laat ze vooral niet uitdrogen! 

Plant- en kweekmaterialen

Achtergrond

Tijd voor gazononderhoud!

Maart en april zijn belangrijke maanden voor het gazon. Het groeiseizoen begint immers nu. Het is tijd om het gazon op te knappen na de winter en het klaar te maken voor de lente en zomer. Hier zijn enkele tips over wat je kunt doen aan het gazon:

Stap 1: Maaien

Begin met het maaien van het gazon, maar niet te kort. je wilt immes niet de kans lopen dat je grassprieten door de zon verbranden. Laat het gras op een hoogte van ongeveer 5 centimeter staan. Dit zal helpen om de wortels te versterken en het gras gezond te houden.

Stap 2: Verticuteren

Verticuteer het gazon om mos, dood gras en andere ongewenste materialen te verwijderen. Dit zal helpen om de luchtcirculatie te verbeteren en de gezondheid van het gras te verbeteren.

Stap 3: Bemesten

Breng een organische meststof aan op het gazon om de groei te stimuleren en de kleur te verbeteren. Zorg ervoor dat je een meststof gebruikt die geschikt is voor het type gras dat je hebt.

Stap 4: Kale plekken opvullen

Gebruik graszaad om eventuele kale plekken op te vullen. Dit zal helpen om een ​​dicht en gezond gazon te creëren. Let op: zorg dat je herstel graszaad en geen inzaai graszaad in huis haalt.

Stap 5: Besproeien

Houd het gazon vochtig door het regelmatig te besproeien, vooral als het al even geleden is dat er een regenbui is gevallen. Hoe warmer, hoe dorstiger het gazon.

Stap 6: Randen bijwerken

Tot slot, werk de randen bij om een ​​mooie, strakke uitstraling te creëren. Gebruik een rand trimmer of een schop om de randen te snijden en de vorm van het gazon te definiëren.

Gazon onderhouden